Nosztalgia és elegancia

A tavalyi sikerre való tekintettel a Roland East Europe és a Filmmúzeum idén is megrendezte a Bárzongorista Versenyt, mely (immáron harmadik alkalommal) nemcsak a régi pesti kávéházak hangulatát idézte, de egy elfeledett szakma még élő nagymestereit is bemutatta a nagyközönség számára.

E hagyományteremtő kezdeményezés az elmúlt évek során bebizonyította, hogy habár a bárzongorista szakma mára kissé feledésbe merült, az igazi zsűri, azaz a közönség érdeklődése, szeretete a bárzongoristák felé nem múlt el! A fellépő bárzongoristák ugyanis nemcsak igazi zenei tehetségek, de szakmailag is első osztályú, csodálatos muzsikusok.

Az idei döntő-gálaest különlegessége volt, hogy az elmúlt két év Bárzongorista Versenyeinek dobogósai, azaz e szakma legjobbjai mérték össze tudásukat:

Farkas Sándor  (a 2003-as verseny győztese)
Orosz János  (a 2003-as verseny II. helyezettje)
Ökrös Ottó  (a 2004-es verseny győztese)
Taligás Tibor  (a 2003-as verseny III. helyezettje, valamint a 2004-es verseny II. helyezettje)
Táborosi István  (a 2004-es verseny III. helyezettje, valamint közönségdíjasa)

A döntő gálaestre december 3-án este, a budapesti Hotel InterContinental hatalmas és elegáns báltermében került sor. A helyszín zsúfolásig megtelt: több, mint 700 fő volt kíváncsi az idei rendezvényre.

Az est első részében örökzöld melódiákból, valamint magyar és nemzetközi slágerekből hallhattak olyan 15 perces, összefüggő kompozíciókat a nézők, melyeket maguk a versenyzők készítettek. A bárzongoristák műsorait Udvarias Anna közreműködésével egy-egy zongorista-dizőz duett, múlt századi magyar sláger tette még különlegesebbé. A megmérettetés során semmilyen technikai kiegészítőt nem használhattak a résztvevők, csupán a kétkezi zongorajáték volt megengedett.
Ezt követően az est második részében egy exkluzív a capella-műsor következett a Four Fathers előadásában.

A döntő-gálaestet végül az ünnepélyes díjátadás zárta: a hallott/látott produkciók alapján a nézők a szünetben a helyszínen adhatták le szavazataikat, hogy a versenyzők közül melyik két bárzongorista képviselje majd Magyarországot a 2006. végén megrendezésre kerülő Kelet-Európai Bárzongorista Versenyen.

A győztesek: Táborosi István és Farkas Sándor

E rendhagyó „küldetés” mellett a Roland East Europe a résztvevő zongoristákat egy-egy arany pecsétgyűrűvel, míg a nyerteseket egy-egy szakmai (a 2006-os Frankfurti Zenei Vásárra szóló) utazással is megajándékozta.

A döntő-gálaestet a Filmmúzeum teljes egészében rögzítette.
A rendezvényről komplett hangfelvétel készült, mely 2006-ban dupla CD-n jelenik meg a Narrator Records Kiadó gondozásában.

A verseny együttműködő partnerei voltak: Roland East Europe, Filmmúzeum, T-Mobile, Hamu és Gyémánt Magazin, FotóGyár


A szervezők, az együttműködő partnerek, a támogatók és a résztvevők abban a reményben búcsúzkodtak egymástól az est végén, hogy jövő év végén a Kelet-Európai Bárzongorista Versenyen újra találkoznak!


További információk: Tollár Mónika produkciós vezető (30/41 242 14, www.barzongorista.hu, barzongorista@rolandee.hu)

  CD vásárlás: - a 2003-as Bárzongorista Verseny döntőjének hangfelvétele, a "Bárzongorista" című CD megvásárolható. Ára: 3.250 Ft - a 2004-es Bárzongorista Verseny döntőjének hangfelvétele, az „Egy este a Royalban” című dupla CD megvásárolható. Ára: 4.200 Ft A lemezek megrendelhetők a NarRator Records Kiadónál a narrator@axelero.hu cimen.   További információk: www.barzongorista.hu (barzongorista@rolandee.hu)  

»» összes hír 2005.12.05 / Tollár Mónika


Impresszum  ::  Jogi nyilatkozat

Copyright © Roland East Europe Kft. 2008. Minden jog fenntartva.