Roland fórum
Nem vagy belépve.
Üdv Doktorúr!
A Reason működését hosszú és bonyolult lenne elmagyaráznom...
Azért a kérdéseidre megpróbálok választ adni:
A Reason főleg wav hangmintákkal dolgozik, ezeket a sampler-ekbe lehet betölteni, ilyen pl. az NN-XT és az NN-19 (ha pl. vokált vagy zenét szeretnél betölteni, érdemes az NN-XT-t használni, itt az előlapot legördítve a "Load Sample" feliratú gombnál lehet behívni a kívánt wav-fájlt), de a ReDrum-is wav hangmintákkal működik (ide is be tudsz hívni bármilyen mintát)...
Midi-t lehet importálni, de magában nem fog megszólalni, csak ha a midi-sávokhoz rendelsz hangszereket. Mielőtt behívnád a hangszereket, érdemes az egészet egy Mixer-rel kezdeni (a későbbiekben a hangszereket automatikusan a mixer csatornáiba köti be a Reason, de te magad is átkötözgethetsz mindent a TAB gomb lenyomása után...)
A részletekbe inkább nem mennék bele, mert egész nap elírkálhatnék róla (és még halvány töredékét sem írnám le)...
Próbálj neten valami oktató anyag után nézni, mert magadtól nagyon nehéz lesz megtanulni...
Sok sikert hozzá!
Kilépett
Szia Beejaybudai!
Kérdezni szeretnék Tőled a Reason 4 használatával kapcsolatosan valamit.
Legyél szíves mondd meg, hogy milyen formátumban dolgozik, mert mp3-at nem tudtam betöltetni vele, aztán a waw-ot is próbáltam, de az sem sikerült. Láttam, hogy van MIDI import lehetőség, de nem töltötte be a MIDI formátumú dalokat sem, szóval nem boldogultam vele.
Mondd meg, hogy Te hogyan csinálod, használod ezt a programot!
Előre is köszi!
Kilépett
Azt hallottam, hogy a GW-8 sikerén felbuzdulva a Style Works-ös srácok kiadnak majd valami okosságot GW-8-hoz (miatt).
De hogy mikor?
Azt nem tudni...
Kilépett
kasajani írta:
Sziasztok,
Köszi a segítséget magkaptam a stilusokat.Kozben a következő címen találtam még egy csomót. Érdemes átnézni, mert kb. 110 MB anyagot találtam stílusokban. Viszont lenne egy kérdésem. A Style Works progit letöltöttem, de nem találtam benne a gw8-at. Van valakinek kiegészítés a progihoz, vagy hogy lehet gw8-ra convertálni. Vagy hogy lehet a gw8 készletét beletenni?
http://hunited.extra.hu/temp/download.p … 2567666cf5
G70 stílusait át tudod hangszerelni GW8-ra ezzel a kiegészítéssel,de a címet másold
ki és illeszd be az explorerbe,innen nem működik.
http://hunited.extra.hu/temp/download.p … 86cb832357
Kilépett
Üdv Doktorúr!
Sajnos nem lehet beállítani sem hangerőt, sem effektet, csak utólag egy midi-szerkesztőben...
Kilépett
Köszönöm Beejaybudainak a segítséget, sikerült felvételt készítenem!
Már csak annyit kérdeznék, hogy a sávonkénti felvétel előtt hol lehet beállítani az egyes hangszerek hangerejét, ill. a felvételre kijelölt hangszínt nem lehet effektezni?
Kilépett
Apropo,szeretném mekérdezni valakinek megvan-e a StyleFactory nevü program rolandos vagy univerzal fullos verziója
Kilépett
Sziasztok,
Köszi a segítséget magkaptam a stilusokat.Kozben a következő címen találtam még egy csomót. Érdemes átnézni, mert kb. 110 MB anyagot találtam stílusokban. Viszont lenne egy kérdésem. A Style Works progit letöltöttem, de nem találtam benne a gw8-at. Van valakinek kiegészítés a progihoz, vagy hogy lehet gw8-ra convertálni. Vagy hogy lehet a gw8 készletét beletenni?
http://hunited.extra.hu/temp/download.p … 2567666cf5
Kilépett
kasajani!!
Nézd meg az email-odat! :-)
Kilépett
Sziasztok
Már két napja nem alszom, hogy szóra bírjam a stilusfeltöltést.
Küldjön már valaki gw8-hoz valamilyen stílust, csak hogy kipróbálhassam, hogy működik a stilusfeltöltésem. .sth stilus nem jó, mert olyanom van és kipróbáltam.
Csak az .stl jó, talán, mert a vele kapott stiluskonverter .dv3 -t csinál, na de azt sem hajlandó betölteni. Nem tudom hogy az .sth miért nem jó neki. De az is lehet, hogy hibás a hangszerem. Minden tanácsot szívesen fogadok régi használóktól.
kasajani@freemail.hu
Kilépett
szia beejaybudai, kasajani vagyok
Köszi a segítséget, várom az ifót az alábbi címre
kasajani@freemail.hu
Kilépett
Üdv Doktorúr!
Azért nem hallottad amit előzőleg felvettél, mert elfelejtettél visszamenni a song elejére (velem is előfordult már). A kijelző bal-felső sarkában van egy ütemszámláló, a felvétel elindítása előtt mindíg ellenőrizd, hogy az első ütemnél legyen (ugyanis ha végeztél egy felvétellel és pl. az 50. ütemnél álltál meg, akkor a következő felvételnél onnan folytatódik, ezért nem hallottad a zenét)!
A dob felütésnél nem is az egész dobsávra gondoltam, de kiegészítheted a már meglévőt, vagy akár egy másik sávra is üthetsz fel dobot és így két dobszetet is használhatsz (lehet, hogy többet is, ezt még nem próbáltam).
A mix-et akkor használd ha a meglévő sávot szeretnéd kiegészíteni néhány hanggal, de nem akarod újravenni az egészet (így megmarad a meglévő is, csak hozzáteszi az újat).
Kilépett
bartizen írta:
Szisztok!
Megínt kínom van!
Az meg miért van, hogy az xp nem fogadja el USB-n a GW8-at?
Letöltöttem a drivert is még hozzá de azt írja, hogy nem lehetett telepíteni. Újraraktam az xp-t és ugyanaz a helyzet!!!!!!!
Most akkor mi van?
Egyébként ha a SONARRAL kötöm össze a GW8-at, akkor az MIDI kábelen történjen?
Bocs, ha butaságokat kérdezek, de még "kezdő " vagyok a SONAR terén.
Ha valaki tud valami segítséget nyújtani azt megköszönöm.
Üdv,
pedig működik, legalább is én felraktam és nincs gond vele!
Alapesetben nem is kellene hozzá drivert telepíteni.
USB-n MIDI-zhető is, szóval nincs szükség MIDI-kábelre.
Kilépett
Köszönöm, de tényleg nem bánnám, ha részletesen leírnád, mert én már próbáltam, de nem jött össze!
Az volt a baj, (biztos valamit nem jól csináltam) hogy amikor rájátszottam az alapot, utánna a következő sáv felvételekor (pl. gitárszóló) akármit állítottam, nem hallottam az előzőleg felvett alapot, csak a metronomot, így nem tudtam megcsinálni! A dobokat én nem tudom felütni, mert nem értek hozzá (zongorista vagyok), ezért kénytelen vagyok egy adott stílust feljátszani alapnak. Tehát az egyik sávra előzőleg feljátszott stílus nálam az alap, arra kellene még egy csomó hangszert rápakolnom.
Ezek szerint nekem a REPLACE-t kellene használnom, ha jól értettem, hiszen a stílussal történt alap felvétele után maradnak üres sávok, vagyis arra tudnék még hangszert pakolni?!
Azt mondjuk elég nagy árulásnak tartom, hogy a felvételnél nem tartja meg az effekteket, mert akkor megint lehet utólag szenvedni pl. egy jó gitár megszólalásához. Én pl. azt sem nagyon értem, hogy miért kell még utólag egy szerkesztő programban órákat azzal tölteni, hogy legyen effekt egy hangszeren, amikor a GW-t telepakolták effektekkel. Az a baj, hogy a Cakewalkban egyszerűen nem tudom hogyan kell normálisan megeffektezni egy hangszínt, ez is nagy gondom!
Ez lenne a következő tananyag, amit megbeszélhetnénk!
Ha ebben még segítenél, akkor nagyon hálás lennék Neked! A Hangmester fórumon meg van az e-mail címem, akármiben tudok segíteni, szívesen megteszem, csak írj!
Utoljára szerkesztette doktorúr (2009-03-02 09:22:59)
Kilépett
Üdv Mindenkinek!
Megpróbálok mindenre válaszolni...
Kasajani!
A Roland hagszerek .STL vagy .STH kiterjesztésű stílusokkal dolgoznak, a .dv3 kiterjesztést nem tudom honnan vetted, de az nem jó!
Ha más hangszerek (pl. Yamaha, Korg, stb.) stílusat szeretnéd átkonvertálni, én a StyleWorks programot ajánlom, ezzel profin át is lehet hangszerelni a stílusokat a GW-8 hangszíneire. (Ha adsz egy e-mail címet átküldöm a progit és a GW-8 hangkészlet kiosztását.)
Doktorúr!
A felvétel nem egy bonyolult dolog, először ugye felveszed az alapot egy stílussal, majd a felvétel menüben a következőket találod:
REPLACE - ezzel egy új sávot tudsz felvenni (ki kell választanod először a sávot 1-16-ig), a sávon meglévő adat törlődni fog (felülírja az új felvett anyag)
MIX - egy meglévő sávra rájátszhatsz új tételeket annélkül, hogy törlődnének a régi adatok (ez mondjuk dob felütésnél jön jól)
PUNCH IN/OUT - ennél a módnál nem kell újravenned az egész sávot, hanem egy bizonyos pontnál elindítod a felvételt és csak onnan írja felül a régi adatokat (ameddig ki nem kapcsolod)
Ami még fontos lehet az a Quantize, ha ezt a funkciót használod, akkor kijavítja, illetve a beállított ütemhez (1/4, 1/8, 1/16, 1/32, stb.) igazítja a leütött hangokat (nyilván ha lábdobot ütsz fel akkor 1/4-re állítod, ha basszust akkor mondjuk 1/8-ra stb.)
A felvételnél nem kerülnek rögzítésre a használt effektek, tehát ne lepődj meg, ha mondjuk egy torzított gitárhang nem úgy fog szólni ahogy feljátszottad, de ettől eltekintve elég jól használható a sequencer...
Mostanában nem használtam felvételhez a hangszert, délután otthon leszek és megnézem egy kicsit részletesebben is ha érdekel, most emlékezetből csak ennyit tudtam leírni...
Kilépett
Sziasztok,
Most vettem egy gw8-ast. Stilusokat akartam rátenni, de nem sikerült.Adtak hozzá égy stilus konverter progit, ami .mid-bol csinál .dv3-at (ez kell a gw8-nak), de ha be akarom tolteni nem ismeri meg. Van meg EXR-E2-es stylusom is, amit szintén nem fogad el.Ha valaki tudja a választ jövök kettővel.
Üdv: kasajani
Kilépett
Sziasztok!
Még lenne kérdésem Beejaybudaihoz vagy akárkihez, aki tud segíteni!
Szeretném azt megcsinálni, hogy a GW 8-on egy sávra feljátszok egy dalt egy styl-lel és egy string hangszínnel, majd úgy, hogy ez megmaradjon, sávonként szeretnék rátenni különböző hangszereket, gitárszóló, vonósok, stb.
Hogyan tudom ezt megcsinálni? Valaki elmagyarázná nekem részletesen?
Nagyon megköszönném!
Kilépett
Szisztok!
Megínt kínom van!
Az meg miért van, hogy az xp nem fogadja el USB-n a GW8-at?
Letöltöttem a drivert is még hozzá de azt írja, hogy nem lehetett telepíteni. Újraraktam az xp-t és ugyanaz a helyzet!!!!!!!
Most akkor mi van?
Egyébként ha a SONARRAL kötöm össze a GW8-at, akkor az MIDI kábelen történjen?
Bocs, ha butaságokat kérdezek, de még "kezdő " vagyok a SONAR terén.
Ha valaki tud valami segítséget nyújtani azt megköszönöm.
Kilépett
Köszönöm, akkor neki is esek!
Asszem itt az ideje kismerni a SONART.
Mégegyszer: köszi
Kilépett
Üdv Doktorúr!
Igen, ha beállítassz egy effekt-típust az minden sávra vonatkozni fog, csak a mértékét lehet az egyes sávokon beállítani, de ezt a hangszerben nem tudod megcsinálni, csak egy midi-szerkesztőben (én cakewalk-ot használok).
Mikor egy midi-t megnyitsz Cakewalk-ban, minden midi-sávnál állíthatók a következő értékek: hangerő (az adott sáv hangereje); velocity (érzékenység, egyenlő a billentyű leütésének sebességével, a hangerővel szemben ennél változik a hang karakterisztikája); reverb (az adott sávon a zengető mértéke); chorus (az adott sávon a chorus mértéke). Ha megvan a hangszeredhez tartozó ins fájl akkor a programban ki lehet választani új hangszíneket, dobkészletet is. A dobkészleteknél néha érdemes változtatni a kiosztáson (ha például nem akarod hogy a pergő helyett taps szóljon, vagy ilyesmi), ezt úgy teheted meg ha megnyitod az adott sávot szerkesztésre, itt kijelölöd az adott kiosztást (pl. a tapsot) és egyszerűen áthúzod a megfelelő kiosztásra (billentyűre).
Na, de kicsit elkanyarodtunk az eredeti kérdésedtől...
A lényeg az, hogy a reverb szintjét kell megfelelően beállítani minden egyes sávon (pl. basszus-sávnál 0 legyen), nyilván a chorus-nál ugyanez az eljárás.
Mindenképpen érdemes USB-kábellel összekötnöd a hangszert a PC-vel, így ha elindítod a programot, akkor a hangszer kimenetén hallhatod, hogy épp mit csinálsz (mintha a hagszerrel dolgoznál, csak épp az egeret mozgatod...).
Sajnos ennél jobban nem tudom leírni...
Probáld ki amit eddig leírtam (próbálgasd a Cakewalk-ot, nem olyan bonyolult) és ha lesz még konkrét kérdésed szívesen segítek!
Kilépett
bartizen írta:
Üdv, mindenkinek!
Az lenne a kérdésem, hogy hogyan is lehet áthangszerelni GW8-ra a midiket?
Van itthon SONAR 7-esem, de nem nagyon értek még hozzá.....
A hangszerben ez megoldható?
Csúnyán szólnak benne a midik. Na persze nem mindegyik.......
Köszi a segítséget előre is
A GW-8-ban is megoldható (SMF-SONG(part view-hangszíncsere)-SONG-SMF). De szerintem a Sonarban egyszerűbb. Miután összekötötted a Sonarral a GW-8-ad, már hallhatod is, melyik sáv milyen hangszerren szólal meg. Érdemes event editorral felügyelni a hangszínváltás paramétereit. MIDI-ben minden nyomonkövethető...bár amennyiben a Sonart még nem ismered, ez sem tűnhet könnyűnek
Kilépett
Üdv, mindenkinek!
Az lenne a kérdésem, hogy hogyan is lehet áthangszerelni GW8-ra a midiket?
Van itthon SONAR 7-esem, de nem nagyon értek még hozzá.....
A hangszerben ez megoldható?
Csúnyán szólnak benne a midik. Na persze nem mindegyik.......
Köszi a segítséget előre is
Kilépett
Szia Beejaybudai! Tőled szeretnék kérdezni valamit!
Ugye egy másik fórumban beszélgettünk arról, hogy a midi dalokat a hangszeren megeffektezed, majd pc-re felveszed és mp3-ban mented el. Kérdés: Ha a hangszeren beállítasz egy effekt típust, mondjuk zengetőt, akkor az minden hangszerre, tehát minden midi sávra vonatkozni fog, ha jól tudom. Mi van akkor, ha én pl. a dobra (10. sáv) nem akarom ezt az effektet, csak mondjuk a másik néhány sáv gitárjára vagy fúvósára? Ezt meg lehet oldani valahogyan? Ha meg, akkor hogyan, le tudnád érthetően írni?
Ugyanazt szeretném megoldani, mint Te, csak a menetét nem tudom még.
Ne haragudj, hogy ezzel zavarlak, de nekem a melóm mellett kevesebb időm jut sajnos a hangszerre, ezért egy közérthető magyarázat nagyon jót tenne!
Előre is köszönöm!
Nekem is az a célom, hogy ne ugyanazt halljam minden zenésznél, az én dalaim másképp (jobban) szóljanak!
Kilépett