www.rolandee.hu

Roland fórum

Nem vagy belépve.

#1 2014-12-13 12:19:45

Csavar
Guru
Küldő: Roland Zenegaléria
Regisztrált: 2007-03-20
Üzenetek: 921

RD700GX SuperNatural Piano bővítés

Üdv, nincsenek megadva számunka a ROM méretek.

Azért ha lehet, érdemes kipróbálni a SuperNatural zongora hangzást, nem csak beszélni róla smile

Kilépett

 

#2 2014-12-12 12:51:16

TomTom
Tag
Regisztrált: 2014-12-10
Üzenetek: 9

Re: RD700GX SuperNatural Piano bővítés

Az a kérdés honnan nézzük! Én pl. szeretem a magam részéről az egyértelmű kérdésre az egyértelműen adott válaszokat. (Néha ez nem sikerül, ezért is fordultam a fórumhoz, miután a Zenegalériában nem kaptam ezekre részletes és határozott választ, de itt is csak sokadik nekifutásra... Inkább az a gond hogy erre Magyarországon ma még senki nem képes hogy határozott és PONTOS! választ adjon, az ember magának kell napokat töltsön a fürkészéssel, fordításokkal... sad)
Tehát én pl. csak amiatt nem venném meg csak azt a 74 ezer forintos GX bővítőt azért hogy összezengjenek a húrok, meg stb. Ezért ügyes marketing trükk a Sup.Nat. dolog fennkölt magasztalása. Az új RD típusok viszont másban is több előnyt mutatnak a GX-hez képest a letöltött használati utasításokat tanulmányozva, viszont talán a többlet árukat most még nem érik meg újonnan. Ha valaki viszont azt nézi, hogy pl. egy hasonló kaliberű mondjuk Yamaha CP5 stage piano mit nyújt (gyengébb mechanika, nem kellően dinamikus hangok), akkor igenis van létjogosultsága egy ilyen innovációnak a Rolandnál. Kinek mire van szüksége... wink

Azt még kérdezném, hogy az RD700NX és RD800 kapcsán lehet tudni valamit az alap minták ROM memória méretéről?

Utoljára szerkesztette TomTom (2014-12-12 13:05:17)

Kilépett

 

#3 2014-12-12 10:03:36

Csavar
Guru
Küldő: Roland Zenegaléria
Regisztrált: 2007-03-20
Üzenetek: 921

Re: RD700GX SuperNatural Piano bővítés

A végeredmény tehát, hogy mégiscsak fejlődés és jó dolog a SuperNatural! wink

Kilépett

 

#4 2014-12-11 20:24:37

TomTom
Tag
Regisztrált: 2014-12-10
Üzenetek: 9

Re: RD700GX SuperNatural Piano bővítés

Tanulmányozva kifejezetten ezt a témát tüzetesebben, ezen ismertető alapján http://www.roland.com/piano/SuperNATURAL_Piano.html nekem mégis az tűnik ki, hogy itt a multisampling + effekt hibrid technológiáról van szó, tehát mondjuk egy felvett Steinway zongora mintáira ráültethetnek egy olyan effekt modellezést, amiben nem hallhatók a sample loopok, a dinamikalépcsők minta váltásai, stb. Ezek viszont egy zenei mixben nem jutnak ebben a részletességben szerintem érvényre, mint akár a pedálzaj sem más márkák hangszereinél. Tehát erre mondtam, hogy csak marketing trükk, hogy az újat megvegye a vásárló. big_smile Mindazonáltal dicséretes a Roland ezen törekvése, hisz más márkák nem nyújtanak ehhez fogható fejlesztéseket.
Ha már itt tartunk, pl. nekem a Juno G mintájára egy 4 sávos audio recorder nagyobb bónusz lenne egy RD pianoban, de van idő ezt is még kivárni, hisz a GX típus is nagyon szépen szól. wink

Kilépett

 

#5 2014-12-11 17:30:35

Csavar
Guru
Küldő: Roland Zenegaléria
Regisztrált: 2007-03-20
Üzenetek: 921

Re: RD700GX SuperNatural Piano bővítés

Hasonló algoritmusok alatt a viselkedés modellezést értem, mivel a SuperNatural modellezés, nem minta...

Javítottam is, hogy a SuperNatural zongorahang megszületéséhez szükség volt a V-Piano technológiájához - véleményem szerint lehet hasonlóság.

A PHA-IV kapott egy továbbfejlesztett szenzort (gyorsabb és pontosabb érzékelés), plusz a kiváltópont szimulációját is fejlesztették.

Kilépett

 

#6 2014-12-11 16:00:19

TomTom
Tag
Regisztrált: 2014-12-10
Üzenetek: 9

Re: RD700GX SuperNatural Piano bővítés

"SuperNatural is hasonló algoritmusokkal operál, mint a V-Piano"
Bocsánat, ezt is kicsit ködösnek érzem. Azt azért lehetne tudni, hogy ez valami minta+effekt hibrid technológia, vagy teljesen hangminta mentes? Ugyanis ahogy korábban céloztam rá, pont ez nem derül ki a videókból, leírásokból sem, mivel konkrétan nincs megfogalmazva hogy mi a hangzás alapja. Pl. Az RD700GX esetében meg van nevesítve, hogy 256MB wave ROM-mal rendelkezik a hangszer. Ilyen adat nincs egyik későbbi modellnél sem már! Erről mit lehetne tudni?

A GX zongorát a galériában így sajnálom de félreértettem, hisz a bővítő csak abba tehető ha jól tudom és nyilván egy másik hangszer is teljesen másként fog viselkedni, márpedig 2 preset közti különbség azonos hangszeren belül csak célravezetőbben ellenőrizhető szerintem. smile Tehát én arra gondoltam hogy van ilyen bővítővel még megmaradt kiállított GX zongora, hogy világos legyek.

A PHA-IV mechanika részleteiről még előzetesen érdeklődnék miben tud többet az RD800-as modell kapcsán, mint akár a 700NX PHA-III-asa?

Köszönöm!

Utoljára szerkesztette TomTom (2014-12-11 16:04:58)

Kilépett

 

#7 2014-12-11 15:47:32

Csavar
Guru
Küldő: Roland Zenegaléria
Regisztrált: 2007-03-20
Üzenetek: 921

Re: RD700GX SuperNatural Piano bővítés

GX már nincs az üzletben, de - ahogy írtam - az abban található zongora hangzás viszont igen és összehasonlítható a SuperNatural verzióval.

V-Piano: szerintem kellett a SuperNatural zongora hang megszületéséhez wink

...és várunk szeretettel! smile

Kilépett

 

#8 2014-12-11 12:49:13

TomTom
Tag
Regisztrált: 2014-12-10
Üzenetek: 9

Re: RD700GX SuperNatural Piano bővítés

Köszönöm a választ. Nem tudom kivel beszéltem, de nekem a Zenegalériás illető annyit mondott mindössze: "ég és föld a Sup.Nat. bővítő és a GX belső hangja közti különbség". Persze ez lehet a tudatos marketing része is, illetve egyéni szemlélet kérdése. Véleményem szerint azonban ha a nevezett hangi részletekről beszélünk, ez talán csak egy szóló zongorázás alkalmával tűnhet fel avatott füleknek, hogy összezengenek a húrok stb.  Nálam az "ég és föld különbség" zongorahangzásban mondjuk a régi JV alap zongora és a GX multi-dinamikájú hangzása vonatkozásában fogalmazható meg így. De természetesen ha időm, engedi, el fogok látogatni a boltba, hisz nem tudtam hogy még a korábbi GX modell is megtalálható a bemutatóteremben az összehasonlításhoz.
Továbbá, ha jól értem, akkor ezek a hangzási nüanszok egyfajta effektként foghatók fel ebben a bővítőben valamint az újabb RD modelleknél és szó nincs róla hogy a V-Piano fizikai modellezése útján, pusztán matematikai egyenletekből kreálnák a hangot annak teljes egészében?

Nos, valószínű hogy megpályázom először a jelen esetben az RD800-as fél ára alatt megkapható GX-et még megvan, később pedig úgy is lesz lehetőség újabb, több szolgáltatással bíró RD szériát kipróbálni. A PHA mechanika nekem No.1 mindenképp, bár arra kíváncsi lennék hogy a IV-es verzió ebből mivel tud többet, gondolom nem 4 érzékelővel? wink

Köszönöm!

Kilépett

 

#9 2014-12-10 13:53:36

Csavar
Guru
Küldő: Roland Zenegaléria
Regisztrált: 2007-03-20
Üzenetek: 921

Re: RD700GX SuperNatural Piano bővítés

Üdv.

Én is a Zenegalériában dolgozom és általában engem szoktak kérdezni ilyesmiről, de nem emlékszem félmondatos beszélgetésre - főleg nem a SuperNatural esetében, ahol is van bőven mit mesélni smile

Itt egy film, ami nem trükkös és elég részletes is: https://www.youtube.com/watch?v=c6zHr5-aDNI

Viszont szívesen említek egy-két gyakorlati tapasztalatot is a GX és NX (vagyis a kétféle) zongora megszólalást illetően.

1. A SuperNatural hangnál a leütött billentyűk húrhangjai összezengnek.
2. Egy GX zongora esetében, a billentyűt szinte nem is lehet lenyomni úgy, hogy a minta ne szólaljon meg.
3. SuperNatural hangszínek mindig felharmonikus dúsabbak, plusz részletgazdagságnak köszönhetően jobban kiszólnak egy komplett zenéből/zenekarból is.
4. Az új technológia a zengetésre is hatással van. A modellezésnek köszönhetően ez is dinamika függő.

Legjobb lenne, ha itt a Zenegalériában - ahol kipróbálható mindkét típusú  zongora hang - bejönne és kipróbálná, hogy saját fülével is hallhassa a jelentős különbséget.

Úgy gondolom, annyira kifejezőbb egy SuperNatural zongora hangszín, hogy érdemes felbővítenie GX hangszerét.

RD-700GX nem tud még audiót rögzíteni.

További kérdéseidre is szívesen válaszolok e-mailben, amennyiben nem tudnál bejönni: varga.janos@rolandee.hu

Kilépett

 

#10 2014-12-10 11:22:14

TomTom
Tag
Regisztrált: 2014-12-10
Üzenetek: 9

Re: RD700GX SuperNatural Piano bővítés

Sziasztok fórumosok!

Gondolkodom egy RD700GX hangszer megvételén. Ebbe beszerelhető egy SuperNatural Piano bővítés, melyet már a későbbi NX modell tartalmazott. Erről érdeklődnék konkrétabban, mivel a Zenegalériában egy üres fél mondattal leráztak, hogy mit is kell tudni erről a bővítésről igazán?
Az érdekelne, hogy mivel elég csinos ára van ennek az upgradenek, mennyiben jelent ez előrelépést a GX gyári zongorahangszíneihez képest? Úgy is kérdezhetném, mi volna ennek a SuperNatural technológiának a lényege részletesen?
Eddig is tudtuk hogy a Roland már fél hangonként több dinamikarétegben vételezi az ilyen fejlett RD sorozatú hangszerekben is a hangokat, főleg az akusztikus zongoráknál, de itt elképzelhető hogy a V-Piano fizikai modellezését alkalmazzák ebben a Sup.Nat. bővítőben, azaz nincsenek is hangminták?
Azért is érdekelne részletesebben a dolog, mert a Roland csak trükkös marketing filmekkel fedi el a technikai részleteket erről az új technológiáról és olyan varázsszavakat suttognak hozzá, hogy "ez a mindennél kifinomultabb zongorahangzást teszi lehetővé". Namost, szerintem alapból nagyon szépen szólnak a GX gyári alap zongorái is és ehhez képest gondolkodom, mivel ezt a bővítőt már nem lehet kipróbálni, lévén a GX sorozatot már nem gyártják és másba nem rakható a bővítő, hogy megérné-e rááldozni erre az upgradere vagy annyival nem jelent többet, mint hogy ezzel lefoglaljak a hangszerben majd egy SRX kártyahelyet, hisz pl. Ultimate KEys bővítővel rendelkezem is egy jelenlegi Roland hangszeremben, amit esetleg szívesen áttennék majd a leendő GX-be és van még pár SRX ami közzül lehetne válogatni, ami jól jönne bővítőként, csak hát az a kérdés hogy mi érné meg jobban?
A másik pedig, hogy nagyon tetszik az új RD800 is és ez is talány, hogy érdemes-e így a régebbi GX modellt igaz jóval olcsóbban megvennem kéz alól, vagy érdemesebb a 800-ra megspórolni egy kis plusz gubát, hisz az már szolgáltatásaiban is eleve többet nyújtana? Főleg az audio recording lehetőség izgatna benne, hogy saját kompozíciókat, zenei vázlatokat lehessen könnyen pendrivera rögzíteni külön kompjúter vagy más eszköz nélkül. Ezt nem tudtam a gépkönyvből sem kihámozni, hogy menüből választhatóan szoftveresen esetleg a GX is tudja-e már? Az audio key funkció viszont nagyon tetszene a GX-ben, amit a 800-asból pl. tudtommal ki is hagytak. Ezt sem értem, hogy ha nagy szavakkal bereklámozták anno hogy ez micsoda szuper lehetőség a zenészeknek, akkor miért veszik el később??? Ennek kapcsán erre a Sup.Nat. technológiára is kezdek gyanakodni, hogy afféle "felfedeztük a csőben a lyukat" stílusú dolog, hogy legyen mivel eladni az új termékeket is évről-évre, de a hátterében esetleg nincs is az a nagy szenzáció értékű újítás, amivel a hangszer vagy a zongora hangszínek mondjuk akár 2x jobban tudnának szólni.

Úgyhogy igazából dilemmázom ezen nagyon, kérem a segítségeteket, ha jártasak vagytok ezekben a kérdésekben! (egyet se hagyjatok megválaszolatlanul!) (-:

Köszönöm!
(TomTom)

Kilépett

 

Fórum lábléc