www.rolandee.hu

Roland fórum

Nem vagy belépve.

#1 2016-01-15 12:41:43

Csavar
Guru
Küldő: Roland Zenegaléria
Regisztrált: 2007-03-20
Üzenetek: 921

Roland MC-505 LCD kijelző csere problémája

Köszönjük az információt! cool

Kilépett

 

#2 2016-01-14 14:15:56

sbs
Tag
Regisztrált: 2016-01-04
Üzenetek: 5

Re: Roland MC-505 LCD kijelző csere problémája

Nagyon röviden az alap problémáról. Az MC-505 gyárilag nem a legjobb minőségű LCD vel lett legyártva (ez a probléma persze más típusú készülékeknél is előfordul nem csak a Rolandnál). A használat során az LCD-ben belül lévő fólia elválik a hordozó rétegtől a panel melegedése miatt, igy eltűnnek szép lassan a pixelek a képernyőről, aminek következtében a készülék csak igen korlátozottan (majdnem sehogy) használható csak. A neten található források szerint ezt a gyár később javította, de így is sok lehet még az első szériás MC-505 készülékekből ami még működik.

Bizonyára van jó néhány jelenleg a használt piacon ami gazdát cserélne, én is így voltam nem is olyan régen.

Sajnos ez ügyben nincsenek jó híreim a tulajdonosoknak, miután körbejártam a témát a napokban (2016).

1. Sajnos a készülék már olyan régi típusú hogy a Roland Szerviz alkatrész ellátottsága központilag megszűnt, igy az alkatrész nem rendelhető, ezért a javítást  nem is tudják vállani. (Magam is szervizes lévén, érthető a helyzet, nálunk a gyártás befejezését követő 5 évig tudunk alkatrészt biztosítani, a Rolandnál nem tudom ez pontosan mennyi.)

2. Az Ebay sem kecsegtet a gyárilag egyenértékű LCD kijelzővel.
Található egy
- Ausztrál forrás 20e + 4e szállítás, (ROLAND (GENUINE) LCD SCREEN REPLACEMENT SPARE PART FOR MC-505 SYNTHESIZER) állítólagos lengyel forrásból, és egy
- Indiai forrás (NEW LCD display for Roland MC-505 DIY Fix Mod Repair Assorted Colors Available) 149 USD(!) + szállítási ktsg
és ne felejtsétek az EU-n kívüli esetre vonatkozó +27%-os ÁFA-t + a vámkezelési ktsg (Magyar Posta esetében ez 2e Ft) plusz költséget.

3. Az így megrendelt és beszerzett LCD otthoni cseréjét azonban senkinek sem javaslom miután végignéztem a Youtube-on fellelhető "házi" kijelzőcsere forrásokat. Ez hasonló a szinte hiba (törés repedés, stb) nélkül kivitelezhetetlen jelenlegi tablet és okos telefon üveglapok cseréjéhez, ami célszerszámok és megfelelő szakismeret és jártasság nélkül nem elvégezhető. Nem pár csavar cseréjéről és kábel ki/be húzogatásából áll, hanem pl. a műanyag üveglap lefejtéséből, a készülék szétszerelés utáni panelok kivételéből, stb. Szóval NEM ajánlom!

4. Van az a verzió, amikor egy nem gyári de hasonló LCD-t szerelhetnénk be a készülékbe, ezt is a Youtube-n találtam. Főleg a második rész űberbrutál (https://www.youtube.com/watch?v=sp4khcgHwKo) amikor a kisflex-el esik neki a vázszerkezet méretre vágásának, hogy a kijelző beférjen. Hiába említi a 4 EUR-os kijelző árat, igazi szakbarbár munka. Szegény MC-505.... úgy sajnáltam.

Ezek után már csak azt tudnám JAVASOLNI, hogy jó is lenne ha a szakszerviz mégis tartana 2-3 darabot ebből az alkatrészből (akár bontottat is ami jó), hogy a jelenlegi és a jövőbeli tulajdonosok még sokáig élvezhessék ezt a csodálatos eszközt. (Bár tudom, mivel magam is multi cég szervizében tevékenykedem, hogy ennek a lehetősége igen csak közelít a nullához...)

Üdv mindenkinek :-)

Kilépett

 

Fórum lábléc